1 The Hill, Private Dwelling, Ousden

Patrick Allen & Associates Ltd, in partnership with Evolution Town Planning LLP, were able to successfully achieve a design which suited the Client, the Planning Department and the Conservation Team by using an innovative approach with attention to detail and careful site planning.

A proposed house set within the landscape, 1 The Hill, Ousden achieved planning permission on a contentious site adjacent to a Grade || listed building. Patrick Allen & Associates were brought on board to give a fresh approach to this site, and soon developed a design concept based around being sunken into the hillside, thus ensuring it would be concealed from view from the roadside in order to preserve the views of the Listed building beyond and also helping to minimise any impact upon the nearby host dwelling and surrounding properties.

The interior layout boasts three spacious double bedrooms, two of which have en-suite shower rooms with a dressing area to the master bedroom and an open plan living space with kitchen diner accessed via the entrance lobby.

The north elevation shows the contemporary materials to be used in the design - high quality aluminium fenestration, light buff brickwork and natural larch cladding.

The green roof will make use of sedum, a low maintenance plant, making the south elevation of the dwelling appear almost invisible from the highway and preserving the views across to the listed building beyond.

Being partially cut into the hillside limits the impact of the house on the neighbouring listed building and the local planning department were impressed with scheme, describing it within the officer’s report as being of "eminently high design quality, utilising a green sedum, mono-pitch roof form and partial earth sheltering to substantially reduce the visual intrusion from the roadside."

An indicative section through the dwelling indicates the key design ideas and the incorporation of clerestory windows to allow light in from the south.