1 The Hill, Ousden  Private Dwelling
       
     
 A proposed house set within the landscape, 1 The Hill, Ousden achieved planning permission on a contentious site adjacent to a Grade II listed building. Due to the design concept of being constructed within the hillside, it would be hidden from view to minimise impact on the site and surroundings.
       
     
 The interior layout boasts three spacious double bedrooms, two of which have en-suite shower rooms with a dressing area to the master bedroom and an open plan living space with kitchen diner accessed via the entrance lobby.
       
     
 The north elevation shows the contemporary materials to be used in the design - high quality aluminium fenestration, light buff brickwork and natural larch cladding.
       
     
 The green roof will make use of sedum, a low maintenance plant, making the south elevation of the dwelling appear almost invisible from the highway and preserving the views across to the listed building beyond.
       
     
 Being partially cut into the hillside limits the impact of the house on the neighbouring listed building and the local planning department were impressed with the "eminently high design quality, utilising a green sedum, mono-pitch roof form and partial earth sheltering to substantially reduce the visual intrusion from the roadside."
       
     
 An indicative section through the dwelling indicates the key design ideas and the incorporation of clerestory windows to allow light in from the south.
       
     
 Patrick Allen & Associates Ltd, in partnership with Evolution Town Planning LLP, were able to successfully achieve a design which suited the Client, the Planning Department and the Conservation Team by using an innovative approach with attention to detail and careful site planning.   
       
     
  1 The Hill, Ousden  Private Dwelling
       
     

1 The Hill, Ousden Private Dwelling

 A proposed house set within the landscape, 1 The Hill, Ousden achieved planning permission on a contentious site adjacent to a Grade II listed building. Due to the design concept of being constructed within the hillside, it would be hidden from view to minimise impact on the site and surroundings.
       
     

A proposed house set within the landscape, 1 The Hill, Ousden achieved planning permission on a contentious site adjacent to a Grade II listed building. Due to the design concept of being constructed within the hillside, it would be hidden from view to minimise impact on the site and surroundings.

 The interior layout boasts three spacious double bedrooms, two of which have en-suite shower rooms with a dressing area to the master bedroom and an open plan living space with kitchen diner accessed via the entrance lobby.
       
     

The interior layout boasts three spacious double bedrooms, two of which have en-suite shower rooms with a dressing area to the master bedroom and an open plan living space with kitchen diner accessed via the entrance lobby.

 The north elevation shows the contemporary materials to be used in the design - high quality aluminium fenestration, light buff brickwork and natural larch cladding.
       
     

The north elevation shows the contemporary materials to be used in the design - high quality aluminium fenestration, light buff brickwork and natural larch cladding.

 The green roof will make use of sedum, a low maintenance plant, making the south elevation of the dwelling appear almost invisible from the highway and preserving the views across to the listed building beyond.
       
     

The green roof will make use of sedum, a low maintenance plant, making the south elevation of the dwelling appear almost invisible from the highway and preserving the views across to the listed building beyond.

 Being partially cut into the hillside limits the impact of the house on the neighbouring listed building and the local planning department were impressed with the "eminently high design quality, utilising a green sedum, mono-pitch roof form and partial earth sheltering to substantially reduce the visual intrusion from the roadside."
       
     

Being partially cut into the hillside limits the impact of the house on the neighbouring listed building and the local planning department were impressed with the "eminently high design quality, utilising a green sedum, mono-pitch roof form and partial earth sheltering to substantially reduce the visual intrusion from the roadside."

 An indicative section through the dwelling indicates the key design ideas and the incorporation of clerestory windows to allow light in from the south.
       
     

An indicative section through the dwelling indicates the key design ideas and the incorporation of clerestory windows to allow light in from the south.

 Patrick Allen & Associates Ltd, in partnership with Evolution Town Planning LLP, were able to successfully achieve a design which suited the Client, the Planning Department and the Conservation Team by using an innovative approach with attention to detail and careful site planning.   
       
     

Patrick Allen & Associates Ltd, in partnership with Evolution Town Planning LLP, were able to successfully achieve a design which suited the Client, the Planning Department and the Conservation Team by using an innovative approach with attention to detail and careful site planning.