The Bartlet  Felixstowe   Winner of the RIBA Craftmanship Awards 2017, Restoration category.   Residential development of the former Grade II* listed Bartlet Hospital along with Cautley House to the west. The site is elevated on the north side of Undercliff Road East and benefits from commanding sea views. Planning and listed building consents were granted to convert the building into residential apartments and also includes for the erection of three new dwellings within the grounds.
       
     
 The project included the conversion of The Bartlet Hospital (left) into twenty residential units, the Annexe (centre) into a further single unit, as well as three new build properties, shown here on the right, and the conversion/rebuilding of Cautley House into 12 residential units.
       
     
 The former Bartlet Hospital is Grade II* listed and situated within the Conservation Area of Felixstowe. The original hospital building sits on top of a former Martello tower and its walled moat, and it is this that primarily gives the building its Grade II* listing status and its exceptional historic and architectural interest. 
       
     
 Architectural presentation drawing, showing the front elevation of the Bartlet and side annexe, as proposed prior to the redevelopment
       
     
 Photograph of the front elevation, prior to its conversion.   
       
     
 The three new-build properties shown here adjacent the single storey annexe unit, far left.
       
     
 The existing walls of the Martello Tower, in London bricks, are visible internally in the courtyard and forms part of the lower ground floor/ basement units
       
     
 The development included the partial demolition, conversion and extension of the existing Bath Hotel - now renamed Cautley House, this is situated to the west of the Bartlet conversion and houses twelve luxury flats.
       
     
 The apartments in The Bartlet have been designed so that many of them will take advantage of the stunning sea views. When it historically formed a convalescent home the sea air and views, coupled with warm weather, were believed to have healing properties - particularly for the treatment of tuberculosis.
       
     
 Substantially a new build, Cautley House accommodates a small element of the original Bath Hotel that was left standing after the Suffragettes burned down the remainder in April 1914.
       
     
 Front view of The Bartlet and its grounds - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.   
       
     
 Rear view of The Bartlet, showing the sea beyond - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.   
       
     
 High quality interior design is incorporated throughout the scheme.
       
     
 The existing tiling in the former wards of the Bartlet Hospital has been preserved and protected behind carefully constructed panelling which ensures its preservation with the conversion to residential units.
       
     
 Each unit is individually designed, to retain the historic fabric of the building with its existing unique tiling dating back from the early 20th century, which has been protected and hidden behind removable panelling on the modern walls. This retains the history and integrity of the listed building whilst protecting the heritage asset and ensuring its retention and protection for the future.  
       
     
 Interior view of the Bartlet conversion. 
       
     
 This unit has been individually designed as open plan with a bedroom zone which can be screened off for privacy.
       
     
 Built in wardrobes to the rear of the bedroom zone protect the historic tiling in this unit.
       
     
 The bathroom is set within an individually designed pod which is central to the core of the flat. This keeps the construction away from the main walls and historic tiling which have been preserved due to the heritage of the listed building.
       
     
 Client & Main Contractor:  Gipping Homes Ltd   Landscape Designer:  Land and Sculpture Design Partnership   Structural Engineers:  Super-Structures & Stroud Associates   Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP
       
     
  The Bartlet  Felixstowe   Winner of the RIBA Craftmanship Awards 2017, Restoration category.   Residential development of the former Grade II* listed Bartlet Hospital along with Cautley House to the west. The site is elevated on the north side of Undercliff Road East and benefits from commanding sea views. Planning and listed building consents were granted to convert the building into residential apartments and also includes for the erection of three new dwellings within the grounds.
       
     

The Bartlet Felixstowe

Winner of the RIBA Craftmanship Awards 2017, Restoration category.

Residential development of the former Grade II* listed Bartlet Hospital along with Cautley House to the west. The site is elevated on the north side of Undercliff Road East and benefits from commanding sea views. Planning and listed building consents were granted to convert the building into residential apartments and also includes for the erection of three new dwellings within the grounds.

 The project included the conversion of The Bartlet Hospital (left) into twenty residential units, the Annexe (centre) into a further single unit, as well as three new build properties, shown here on the right, and the conversion/rebuilding of Cautley House into 12 residential units.
       
     

The project included the conversion of The Bartlet Hospital (left) into twenty residential units, the Annexe (centre) into a further single unit, as well as three new build properties, shown here on the right, and the conversion/rebuilding of Cautley House into 12 residential units.

 The former Bartlet Hospital is Grade II* listed and situated within the Conservation Area of Felixstowe. The original hospital building sits on top of a former Martello tower and its walled moat, and it is this that primarily gives the building its Grade II* listing status and its exceptional historic and architectural interest. 
       
     

The former Bartlet Hospital is Grade II* listed and situated within the Conservation Area of Felixstowe. The original hospital building sits on top of a former Martello tower and its walled moat, and it is this that primarily gives the building its Grade II* listing status and its exceptional historic and architectural interest. 

 Architectural presentation drawing, showing the front elevation of the Bartlet and side annexe, as proposed prior to the redevelopment
       
     

Architectural presentation drawing, showing the front elevation of the Bartlet and side annexe, as proposed prior to the redevelopment

 Photograph of the front elevation, prior to its conversion.   
       
     

Photograph of the front elevation, prior to its conversion.

 

 The three new-build properties shown here adjacent the single storey annexe unit, far left.
       
     

The three new-build properties shown here adjacent the single storey annexe unit, far left.

 The existing walls of the Martello Tower, in London bricks, are visible internally in the courtyard and forms part of the lower ground floor/ basement units
       
     

The existing walls of the Martello Tower, in London bricks, are visible internally in the courtyard and forms part of the lower ground floor/ basement units

 The development included the partial demolition, conversion and extension of the existing Bath Hotel - now renamed Cautley House, this is situated to the west of the Bartlet conversion and houses twelve luxury flats.
       
     

The development included the partial demolition, conversion and extension of the existing Bath Hotel - now renamed Cautley House, this is situated to the west of the Bartlet conversion and houses twelve luxury flats.

 The apartments in The Bartlet have been designed so that many of them will take advantage of the stunning sea views. When it historically formed a convalescent home the sea air and views, coupled with warm weather, were believed to have healing properties - particularly for the treatment of tuberculosis.
       
     

The apartments in The Bartlet have been designed so that many of them will take advantage of the stunning sea views. When it historically formed a convalescent home the sea air and views, coupled with warm weather, were believed to have healing properties - particularly for the treatment of tuberculosis.

 Substantially a new build, Cautley House accommodates a small element of the original Bath Hotel that was left standing after the Suffragettes burned down the remainder in April 1914.
       
     

Substantially a new build, Cautley House accommodates a small element of the original Bath Hotel that was left standing after the Suffragettes burned down the remainder in April 1914.

 Front view of The Bartlet and its grounds - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.   
       
     

Front view of The Bartlet and its grounds - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.

 

 Rear view of The Bartlet, showing the sea beyond - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.   
       
     

Rear view of The Bartlet, showing the sea beyond - Aerial photography provided by Gipping Homes Ltd.

 

 High quality interior design is incorporated throughout the scheme.
       
     

High quality interior design is incorporated throughout the scheme.

 The existing tiling in the former wards of the Bartlet Hospital has been preserved and protected behind carefully constructed panelling which ensures its preservation with the conversion to residential units.
       
     

The existing tiling in the former wards of the Bartlet Hospital has been preserved and protected behind carefully constructed panelling which ensures its preservation with the conversion to residential units.

 Each unit is individually designed, to retain the historic fabric of the building with its existing unique tiling dating back from the early 20th century, which has been protected and hidden behind removable panelling on the modern walls. This retains the history and integrity of the listed building whilst protecting the heritage asset and ensuring its retention and protection for the future.  
       
     

Each unit is individually designed, to retain the historic fabric of the building with its existing unique tiling dating back from the early 20th century, which has been protected and hidden behind removable panelling on the modern walls. This retains the history and integrity of the listed building whilst protecting the heritage asset and ensuring its retention and protection for the future.  

 Interior view of the Bartlet conversion. 
       
     

Interior view of the Bartlet conversion. 

 This unit has been individually designed as open plan with a bedroom zone which can be screened off for privacy.
       
     

This unit has been individually designed as open plan with a bedroom zone which can be screened off for privacy.

 Built in wardrobes to the rear of the bedroom zone protect the historic tiling in this unit.
       
     

Built in wardrobes to the rear of the bedroom zone protect the historic tiling in this unit.

 The bathroom is set within an individually designed pod which is central to the core of the flat. This keeps the construction away from the main walls and historic tiling which have been preserved due to the heritage of the listed building.
       
     

The bathroom is set within an individually designed pod which is central to the core of the flat. This keeps the construction away from the main walls and historic tiling which have been preserved due to the heritage of the listed building.

 Client & Main Contractor:  Gipping Homes Ltd   Landscape Designer:  Land and Sculpture Design Partnership   Structural Engineers:  Super-Structures & Stroud Associates   Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP
       
     

Client & Main Contractor: Gipping Homes Ltd

Landscape Designer: Land and Sculpture Design Partnership

Structural Engineers: Super-Structures & Stroud Associates

Planning Consultant: Bullworthy Shallish LLP