Belvedere, Bredfield 

The project involved the segregation of a parcel of land within our clients land for the erection of a new dwelling for them to occupy. The host property, Church Farm House is of a traditional Suffolk Farmhouse aesthetic, which the new dwelling would have to respect in terms of its scale & aesthetic. Immediately to the south of the site is a grade I listed church building. The site is classified as ‘Open Countryside’

This new dwelling aimed to exemplify low energy housing; reducing energy input, whilst enhancing user comfort. The new dwelling far exceeds the required statutory levels of insulation and building air-tightness whilst utilising careful solar orientation, triple glazing, ground source heat pumps, photovoltaics and low energy fittings and appliances.

This ‘boomerang’ shaped house relates well to its landscape, wrapping itself around the predominantly southern aspect of the private gardens. This maximises the opportunities for solar gain to the house, whilst the proposed built form creates a focal point for the internal accommodation, as well as aiding natural light into the internal spaces. 

The dwelling is largely open plan responding to the southern aspect of the private gardens to which the dwelling wraps around. Whilst the design of the new dwelling holds its own character, it is not in visual competition with the host dwelling or the neighbouring church building beyond.

Client: Private Client

Structural Engineer: G.C. Robertson & Associates Ltd.

Planning Consultant: Bullworthy Shallish LLP.

Main Contractor: Rupert Owles Ltd.