Lichfield  Mixed-Use Masterplan
       
     
 A large scheme in Lichfield near Birmingham, for which Patrick Allen & Associates Ltd assisted with the layout masterplanning for Grade A office headquarters, including landscape strategy and design concepts for a Research and Innovation Centre.
       
     
 This brownfield site, named Lichfield South, is approx. 4.6 hectares in area and lies to the west of the A5127, and to the north of the A5 trunk road adjacent to the Wall Island junction, which also provides access to the M6 Toll Road.
       
     
 This master-planning proposal is for a dedicated Grade A headquarters office and technology campus facility to serve Lichfield, and it is proposed that this campus will provide 12,500m2 of office / technology / R&D / educational floor space, split across a number of modern office buildings, all built to a BREEAM “Very Good” standard.
       
     
 The development will include a Research and Innovation Centre at its heart, and is to adopt a development style which creates a spacious and landscape-dominated proposal that respects the natural topography of the land and the established perimeter hedgerow and treescape.
       
     
 Initial concept sketches show the scheme underwent a series of design changes during the planning process, to lead to a comprehensive layout including five large units each with ample car parking facilities and a Research and Innovation Centre, each set within well landscaped zones.
       
     
 Initial concept sketch of the Research and Innovation Centre, including renewable technologies.
       
     
 Zonal plan for the Research and Innovation Centre.
       
     
 Elevation showing the Research and Innovation Centre.
       
     
 Initial concept sketches for the Grade A office headquarter units.
       
     
 Further concept sketches for the Grade A office headquarter units.
       
     
 Elevation showing materials for the Grade A office headquarter units, a design concept which is based on the existing units at the site entrance.
       
     
  Client:  Lingfield Plc.     Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP     Landscape Designer:  Land and Sculpture Design Partnership
       
     
  Lichfield  Mixed-Use Masterplan
       
     

Lichfield Mixed-Use Masterplan

 A large scheme in Lichfield near Birmingham, for which Patrick Allen & Associates Ltd assisted with the layout masterplanning for Grade A office headquarters, including landscape strategy and design concepts for a Research and Innovation Centre.
       
     

A large scheme in Lichfield near Birmingham, for which Patrick Allen & Associates Ltd assisted with the layout masterplanning for Grade A office headquarters, including landscape strategy and design concepts for a Research and Innovation Centre.

 This brownfield site, named Lichfield South, is approx. 4.6 hectares in area and lies to the west of the A5127, and to the north of the A5 trunk road adjacent to the Wall Island junction, which also provides access to the M6 Toll Road.
       
     

This brownfield site, named Lichfield South, is approx. 4.6 hectares in area and lies to the west of the A5127, and to the north of the A5 trunk road adjacent to the Wall Island junction, which also provides access to the M6 Toll Road.

 This master-planning proposal is for a dedicated Grade A headquarters office and technology campus facility to serve Lichfield, and it is proposed that this campus will provide 12,500m2 of office / technology / R&D / educational floor space, split across a number of modern office buildings, all built to a BREEAM “Very Good” standard.
       
     

This master-planning proposal is for a dedicated Grade A headquarters office and technology campus facility to serve Lichfield, and it is proposed that this campus will provide 12,500m2 of office / technology / R&D / educational floor space, split across a number of modern office buildings, all built to a BREEAM “Very Good” standard.

 The development will include a Research and Innovation Centre at its heart, and is to adopt a development style which creates a spacious and landscape-dominated proposal that respects the natural topography of the land and the established perimeter hedgerow and treescape.
       
     

The development will include a Research and Innovation Centre at its heart, and is to adopt a development style which creates a spacious and landscape-dominated proposal that respects the natural topography of the land and the established perimeter hedgerow and treescape.

 Initial concept sketches show the scheme underwent a series of design changes during the planning process, to lead to a comprehensive layout including five large units each with ample car parking facilities and a Research and Innovation Centre, each set within well landscaped zones.
       
     

Initial concept sketches show the scheme underwent a series of design changes during the planning process, to lead to a comprehensive layout including five large units each with ample car parking facilities and a Research and Innovation Centre, each set within well landscaped zones.

 Initial concept sketch of the Research and Innovation Centre, including renewable technologies.
       
     

Initial concept sketch of the Research and Innovation Centre, including renewable technologies.

 Zonal plan for the Research and Innovation Centre.
       
     

Zonal plan for the Research and Innovation Centre.

 Elevation showing the Research and Innovation Centre.
       
     

Elevation showing the Research and Innovation Centre.

 Initial concept sketches for the Grade A office headquarter units.
       
     

Initial concept sketches for the Grade A office headquarter units.

 Further concept sketches for the Grade A office headquarter units.
       
     

Further concept sketches for the Grade A office headquarter units.

 Elevation showing materials for the Grade A office headquarter units, a design concept which is based on the existing units at the site entrance.
       
     

Elevation showing materials for the Grade A office headquarter units, a design concept which is based on the existing units at the site entrance.

  Client:  Lingfield Plc.     Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP     Landscape Designer:  Land and Sculpture Design Partnership
       
     

Client: Lingfield Plc.

Planning Consultant: Bullworthy Shallish LLP

Landscape Designer: Land and Sculpture Design Partnership