Midnight Mill, Fressingfield 

A new gable wing was added to the side elevation of this barn conversion in order to create a striking new entrance with full height glazing.

The heating and lighting was designed to be as ‘eco-friendly’ as possible with the installation of a ground source heat pump, ground mounted solar panels and a heat recovery system making the barn totally self-sufficient in energy.

A sleek timber staircase with glazed balustrade gently cantilevers from the flanking wall internally, which helps to enhance the open plan feel of the property. 

A contemporary interior design with sharp lines and striking colours was specified by the clients, creating a modern and spacious family home.

A tubular steel frame sits on top of the existing structural posts of the barn and was engineered to maximise the open feel of the vaulted ceiling, without the need for cross members. Built in shelving set between full height slot windows creates some storage space in a unique design, while keeping the main living area free and open plan.

The primary design concept was to have an open plan living accommodation which flowed through the heart of the building.The full height vaulted ceiling ensures the main dining space feels open and light.

Main Contractor: Avoncrown Ltd

Structural Engineer: Adam Power & Associates

Landscape Designer: Emily Erlam Studio

Lighting / Heating / Green Energy: Hudson Electrical