Rivercote, Private Dwelling, Woodbridge 

Suffolk Coastal Quality of Place Awards: Highly Commended Design (Residential) Category

An exciting contemporary replacement dwelling, appropriate for this importation riverside site. The proposal takes into consideration the form of the neighboring commercial workshop buildings, which give the riverside a marine industrial style; as a result the proportions and architectural style of Rivercote is closer to a commercial form rather than that of a traditional house.

The design combines elements of building that relate to the scale and nature of its environment. The major element overlooking the river is a simple combination of low pitched metal roof, glass high level walls and a solid brick plinth with a modern smooth, high quality finish.

The lighting at night provides an atmospheric sense of place, with the colours reflecting in the pool enhancing the unique relationship this dwelling has with water and the Woodbridge quayside area.

In order to mitigate the damage from potential flooding, the habitable accommodation is set off a raised brick plinth resulting in the dwelling having a distinctive character, echoing that of a yacht club or industrial waterfront architecture.

In addition to the form of the front section, there is a metal, glass and stained timber veranda system with raked steel props to reflect the marine character.

The interior boats a vaulted ceiling exposed glu-lamniated beams in the main living space, maximising the height and fully allowing natural to seamlessly flow through the heart of the dwelling.

The contemporary lighting and materials used to create Rivercote compliments the Woodbridge riverside area, enhancing the site on which previously sat an indistinct red brick chalet bungalow.

The unique architectural style of Rivercote sets it apart from the other buildings in the area, yet still it blends well with the ever changing riverside landscape.

Structural Engineer: G.C.Robertson &Associates Ltd

Planning Consultant: Bullworthy Shallish LLP

Main Contractor: Complete Timber Solutions Ltd

Landscape: Benjamin Dipple Garden Design