Rivercote  Private Dwelling, Woodbridge
       
     
   
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    An exciting contemporary replacement dwelling, appropriate for this important riverside site. The proposal takes into consideration the form of the neighbouring commercial workshop buildings, which give the riverside a marine industrial style; as a result the proportions and architectural style of Rivercote is closer to a commercial form rather than that of a traditional house.
       
     
   
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    The design combines elements of building that relate to the scale and nature of its environment. The major element overlooking the river is a simple combination of low pitched metal roof, glass high level walls and a solid brick plinth with a modern smooth, high quality finish.
       
     
 The lighting at night provides an atmospheric sense of place and the colours reflecting in the pool enhance the unique relationship this dwelling has with water and the Woodbridge quayside area.
       
     
 In order to mitigate the damage from potential flooding the habitable accommodation is set off a raised brick plinth resulting in the dwelling having a distinct character, echoing that of a yacht club or industrial waterfront architecture.
       
     
 In addition to the form of the front section, there is a metal, glass and stained timber veranda system with raked steel props that reflect a marine style character.
       
     
 Rivercote has recently been awarded:    Suffolk Coastal Quality of Place Award    Highly Commended Design (Residential) Category    
       
     
 The interior boasts a vaulted ceiling of exposed glu-laminated beams in the main living space, maximising the height and fully allowing natural light to seamlessly flow through the heart of the dwelling, bringing the outside in.
       
     
 The contemporary lighting and materials used to create Rivercote compliments the Woodbridge riverside area, enhancing the site on which previously sat an indistinct red brick chalet bungalow.
       
     
 The unique architectural style of Rivercote sets it apart from the other buildings in the area, yet still it blends well with the ever changing riverside landscape.
       
     
 Structural Engineer:  G.C. Robertson & Associates Ltd.   Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP   Main Contractor:  Complete Timber Solutions Ltd.   Landscape:  Benjamin Dipple Garden Design     
       
     
  Rivercote  Private Dwelling, Woodbridge
       
     

Rivercote Private Dwelling, Woodbridge

   
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    An exciting contemporary replacement dwelling, appropriate for this important riverside site. The proposal takes into consideration the form of the neighbouring commercial workshop buildings, which give the riverside a marine industrial style; as a result the proportions and architectural style of Rivercote is closer to a commercial form rather than that of a traditional house.
       
     

An exciting contemporary replacement dwelling, appropriate for this important riverside site. The proposal takes into consideration the form of the neighbouring commercial workshop buildings, which give the riverside a marine industrial style; as a result the proportions and architectural style of Rivercote is closer to a commercial form rather than that of a traditional house.

   
  
 
  
    
  
 0 
 false 
 
 
 18 pt 
 18 pt 
 0 
 0 
 
 false 
 false 
 false 
 
  
  
  
  
 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-US;}
 
    The design combines elements of building that relate to the scale and nature of its environment. The major element overlooking the river is a simple combination of low pitched metal roof, glass high level walls and a solid brick plinth with a modern smooth, high quality finish.
       
     

The design combines elements of building that relate to the scale and nature of its environment. The major element overlooking the river is a simple combination of low pitched metal roof, glass high level walls and a solid brick plinth with a modern smooth, high quality finish.

 The lighting at night provides an atmospheric sense of place and the colours reflecting in the pool enhance the unique relationship this dwelling has with water and the Woodbridge quayside area.
       
     

The lighting at night provides an atmospheric sense of place and the colours reflecting in the pool enhance the unique relationship this dwelling has with water and the Woodbridge quayside area.

 In order to mitigate the damage from potential flooding the habitable accommodation is set off a raised brick plinth resulting in the dwelling having a distinct character, echoing that of a yacht club or industrial waterfront architecture.
       
     

In order to mitigate the damage from potential flooding the habitable accommodation is set off a raised brick plinth resulting in the dwelling having a distinct character, echoing that of a yacht club or industrial waterfront architecture.

 In addition to the form of the front section, there is a metal, glass and stained timber veranda system with raked steel props that reflect a marine style character.
       
     

In addition to the form of the front section, there is a metal, glass and stained timber veranda system with raked steel props that reflect a marine style character.

 Rivercote has recently been awarded:    Suffolk Coastal Quality of Place Award    Highly Commended Design (Residential) Category    
       
     

Rivercote has recently been awarded: 

Suffolk Coastal Quality of Place Award

Highly Commended Design (Residential) Category

 

 The interior boasts a vaulted ceiling of exposed glu-laminated beams in the main living space, maximising the height and fully allowing natural light to seamlessly flow through the heart of the dwelling, bringing the outside in.
       
     

The interior boasts a vaulted ceiling of exposed glu-laminated beams in the main living space, maximising the height and fully allowing natural light to seamlessly flow through the heart of the dwelling, bringing the outside in.

 The contemporary lighting and materials used to create Rivercote compliments the Woodbridge riverside area, enhancing the site on which previously sat an indistinct red brick chalet bungalow.
       
     

The contemporary lighting and materials used to create Rivercote compliments the Woodbridge riverside area, enhancing the site on which previously sat an indistinct red brick chalet bungalow.

 The unique architectural style of Rivercote sets it apart from the other buildings in the area, yet still it blends well with the ever changing riverside landscape.
       
     

The unique architectural style of Rivercote sets it apart from the other buildings in the area, yet still it blends well with the ever changing riverside landscape.

 Structural Engineer:  G.C. Robertson & Associates Ltd.   Planning Consultant:  Bullworthy Shallish LLP   Main Contractor:  Complete Timber Solutions Ltd.   Landscape:  Benjamin Dipple Garden Design     
       
     

Structural Engineer: G.C. Robertson & Associates Ltd.

Planning Consultant: Bullworthy Shallish LLP

Main Contractor: Complete Timber Solutions Ltd.

Landscape: Benjamin Dipple Garden Design